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Re: Taxability of Paint Stewardship Assessment  
 
Dear Melissa Gibbons: 
 

You have asked for the Comptroller’s Office to review the Maryland Paint Stewardship 
Act, Chapter 587 of the Acts of 2024, and advise whether the paint stewardship assessment is 
subject to the Maryland sales and use tax. We have determined that the paint stewardship 
assessment is included in taxable price and therefore subject to the sale and use tax when the 
sale of architectural paint is a retail sale or a sale for use. A full explanation is included below.  

 
Environment Article § 9-1733(c) requires that:  
… 
(ii) A producer shall add the paint stewardship assessment established under an 

approved Paint Stewardship Program to the cost of all architectural paint sold to retailers and 
distributed in the State; and 

(iii) Each retailer or distributor shall add a paint stewardship assessment to the 
purchase price of all architectural paint sold in the State. 

 
Tax-General (TG) Article § 11-103 provides that there is a rebuttable presumption that 

any sale in the State is subject to the sales and use tax.  
 
 TG § 11-101(h)(1) states that a “retail sale” means the sale of tangible personal property, 

a taxable service, a digital code, or a digital product. TG § 11-101(h)(3)(ii)(1) excludes a sale of 
tangible personal property from the definition of a retail sale if the buyer intends to resell the 
tangible personal property in the form that the buyer receives it. If the buyer itself uses the 
tangible personal property, it is not making a purchase for resale.  

 



TG § 11-101(l)(1) defines “taxable price” as the value, in money, of the consideration of 
any kind that is paid, delivered, payable, or deliverable by a buyer to a vendor in the 
consummation and complete performance of a sale without deduction for any expense or cost, 
including the cost of: 

(i) any labor or service rendered; 
(ii) any material used; or 
(iii) any property, digital code, or digital product sold. 

 
The paint stewardship assessment imposed under Title 9, Subtitle 17 of the 

Environment Article is not included among the exclusions from taxable price listed in TG § 11-
101(l)(3). As the paint stewardship assessment is required to be added to the purchase price of 
architectural paint, it is part of the value paid by the buyer for the consummation of the sale 
and is therefore part of taxable price.  

 
Because the Paint Stewardship Act requires the paint stewardship assessment to be 

added to the cost of all architectural paint sold by producers to retailers, and also to the 
purchase price of all architectural paint sold by a retailer or distributor in the State, each sale 
must be reviewed separately for taxability. In each of the scenarios below, we will assume that 
the seller meets the definition of a vendor under TG § 11-101(o).  

 
Sale by a paint producer to a distributor or retailer 
If a producer makes a sale of architectural paint to a Maryland buyer that is distributor 

or retailer, and the buyer intends to resell the architectural paint in the form that the buyer 
receives it, that sale is considered a sale for resale, and it is not subject to the sales and use tax. 
The buyer is required to provide the vendor (producer) with a resale certificate at the time of 
sale. Providing the resale certificate informs the vendor of the buyer’s intention to resell the 
architectural paint, and the vendor is relieved of their obligation to collect the sales and use tax 
on that sale.  

 
However, if the distributor or retailer buying the architectural paint does not, in fact, 

resell the paint, but instead ends up using the paint itself, the sale is converted to a sale for use, 
and the buyer is then responsible for remitting the 6% use tax to the Comptroller based on the 
taxable price, which includes the amount of the paint stewardship assessment charged by the 
producer.  

 
 Sale by a distributor to a retailer 
If a distributor makes a sale of architectural paint to a Maryland buyer that is retailer, 

and the buyer intends to resell the architectural paint in the form that the buyer receives it, that 
sale is considered a sale for resale, and it is not subject to the sales and use tax. The buyer is 
required to provide the vendor (distributor) with a resale certificate at the time of sale. 
Providing the resale certificate informs the vendor of the buyer’s intention to resell the 
architectural paint, and the vendor is relieved of their obligation to collect the sales and use tax 
on that sale.  



 
However, if the retailer buying the architectural paint does not, in fact, resell the paint, 

but instead ends up using the paint itself, the sale is converted to a sale for use, and the buyer 
is then responsible for remitting the 6% use tax to the Comptroller based on the taxable price, 
which includes the amount of the paint stewardship assessment charged by the distributor.  

 
Sale by a retailer to a consumer 

 
 A sale of architectural paint by a retailer to a Maryland consumer is a retail sale subject 
to the sales and use tax. As explained above, the amount of the paint stewardship assessment  
is included in the taxable price subject to the 6% sales and use tax rate, whether the charge for 
the assessment is separately stated or not.   

 
 Please contact me if you have any additional questions.  

 

        Sincerely, 

        Debora Gorman 

        Director, Legal Division 

 

         

 

 

 

 

 

 


