
TO:  mmello@paint.org 
 
FROM: REV.GCO@Illinois.gov 
 
DATE:  September 20, 2024 

 
This email response is in reply to your email dated August 28, 2024, in which you requested 

information.  An email response is intended to direct the inquirer to the Department’s statutes and 
administrative rules pertaining to the inquiry.  Email responses from the Department are not 
binding upon the Department and do not create any rights under the Taxpayer Bill of Rights.  Email 
responses to Internet questions are not private letter rulings or general information letters as those 
terms are defined in 2 Ill. Adm. Code 1200.  Although, the Department is unable to provide a 
definite response to a specific question in the context of an email response, this email response 
will provide you with basic guidelines that may be used to determine the answers to your questions.  

 
In your e-mail you stated and made inquiry as follows: 

 
I am an attorney with the American Coatings Association and their affiliated non-
profit organization, PaintCare.  As you may be aware, P.A 103-372 was signed into 
law and establishes an Illinois Paint Stewardship program. See 
https://ilga.gov/legislation/publicacts/103/PDF/103-0372.pdf for details. The 
program is funded by an assessment on each can of paint sold (at the point of sale) 
in Illinois.  PaintCare is requesting confirmation that the paint stewardship 
assessment fee is part of the purchase price and thus subject to retail sales 
tax.  PaintCare has Paint Stewardship Programs in other states and has 
requested similar determinations from the applicable state agency’s regarding 
assessment fees being subject to sales tax. 

 
Additionally, as a 501 (c)(3), PaintCare would appreciate your help in obtaining a 
tax exempt determination letter or putting us in contact with the individuals who 
can assist with obtaining such a letter.   

 
DEPARTMENT’S RESPONSE: 
 

Section 15(g) of the Paint Stewardship Act states that, “[e]ach manufacturer under the plan 
shall include in the price of any architectural paint sold to retailers or distributors in the State the 
per container amount of the fee set forth in the plan or fee adjustment. . . .  A retailer or distributor 
shall not deduct the amount of the fee from the purchase price of any paint it sells.” 
415 ILCS 175/15(g).   

 
The Illinois Retailers’ Occupation Tax Act imposes a tax upon persons engaged in this 

State in the business of selling tangible personal property to purchasers for use or consumption. 
35 ILCS 120/2; 86 Ill. Adm. Code 130.101.  The tax is measured by the seller's gross receipts from 
such sales made in the course of such business.  86 Ill. Adm. Code 130.101.  In Illinois, Use Tax 
is imposed on the privilege of using, in this State, any kind of tangible personal property that is 
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purchased anywhere at retail from a retailer. 35 ILCS 105/3; 86 Ill. Adm. Code 150.101. These 
taxes comprise what is commonly known as “sales” tax in Illinois.   

 
“Gross receipts” from the sales of tangible personal property at retail means the total selling 

price or the amount of such sales. 35 ILCS 120/1.  “Selling price” or the “amount of sale” means 
the consideration for a sale valued in money whether received in money or otherwise, including 
cash, credits, property, other than as hereinafter provided, and services.  “Selling price” shall be 
determined without any deduction on account of the cost of the property sold, the cost of materials 
used, labor or service cost or any other expense whatsoever, but does not include charges that are 
added to prices by sellers on account of the seller’s tax liability under this Act, or on account of 
the seller’s duty to collect, from the purchaser, the tax that is imposed by the Use Tax Act.  35 
ILCS 120/1.   
 

Hopefully, this information is helpful.  You may access the Department’s website at 
https://tax.illinois.gov to review regulations, letter rulings and other types of information relevant 
to your inquiry.  If you would like to request a General Information Letter or Private Letter Ruling, 
follow the procedures outlined in 2 Ill. Adm. Code 1200. 
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